Hodnota eurobankoviek v obehu prvýkrát prekonala bilión eur

23.12.2014 Celý región

Osnabrück 23. decembra (TASR) - Hodnota všetkých eurobankoviek v obehu prvýkrát prekonala hranicu jedného bilióna eur. Informoval o tom denník Handelsblatt.

"Od minulého piatka (19.12.) je v obehu 1000 miliárd eur vo forme bankoviek," povedal člen predstavenstva nemeckej centrálnej banky Bundesbank Calr-Ludwig Thiele. Presnú hodnotu bankoviek vyčíslil na 1.003,79 miliardy eur a podľa neho bankovky v obehu ešte nikdy biliónovú hranicu neprekonali.

Thiele toto zvýšenie vysvetľuje dopytu zo zahraničia, najmä však z krajín s vysokou mierou inflácie alebo v krízovej situácii. "Eurové bankovky potom slúžia ako bezpečný a likvidný prostriedok pre ochranu hodnôt," vysvetľuje Thiele.

Koncom januára 2002, krátko po zavedení hotovosti, boli v obehu bankovky v hodnote 221 miliárd eur, v decembri 2004 išlo už o 501 miliárd eur. Najčastejšie sa vyskytuje 50-eurová bankovka, ktorej podiel na hotovosti v obehu dosahuje 43 %.

Napriek rôznym spôsobom bezhotovostného styku, napríklad prostredníctvom bankových alebo kreditných kariet, sú bankovky a mince stále obľúbené. Podľa Thieleho je hotovosť najčastejším platobným prostriedkom pri pokladniciach.
 

Vyberte región